Universal Systems SE (800) 848-5018
USA & International (561) 272-5442

Universal Systems SE Blog

Hot Melt Adhesive Equipment: Troubleshooting Tips

Thursday, January 01, 2015

Troubleshooting Hot Melt Adhesive Equipment

Whether you've already invested in hot melt glue equipment, or you're considering it, knowing how to troubleshoot any potential problems is highly advised by any hot melt adhesive machinery as well as equipment distributors and manufacturers. However, before we get into common troubleshoots; let's define what hot melt adhesive systems actually do.

What is a Hot Melt Adhesive System?

Hot melt adhesive systems are composed of different pieces of equipment that come in a variety of pump, hopper, and hose gun connection sizes in order to satisfy your individual production needs. Hot melt glue machinery can be used to assist several different industries including, but not limited to:

  • Bookbinding
  • Breweries
  • Graphic Arts
  • Labeling / Laminating
  • Packaging

Troubleshooting Mechanical Problems With Your Hot Melt System

Now, we don't advise that you should try and troubleshoot a hot melt dispensing unit on your own unless you're a qualified professional. If you are a qualified professional, observe and follow the safety instructions within your OEM manual that you were given for your specific machine.

  • If your piston pump isn't working properly

    First, check to see if the unit has reached its operating temperature, if it has, then there could be a problem with your air supply, the solenoid valve, or there's something wrong with the assembly of the shifter valve.
  • If the piston pump is stroking erratically

    If this problem is occurring, then you may be low on adhesive, if you're adhesive level is fine, then check to make sure that the adhesive is actually melted. You'll also want to check the pump seats in case anything became lodged within them, as well as make sure that the o-ring in the crossover tube isn't broken.
  • If the gear pump is not pumping properly

    One of the first things to check if your gear pump is not pumping properly is the motor. If the motor is not running, you want to check the motor control as well as the capacitor. If you don't see anything wrong with the motor than look for any fault indicators, as well as making sure that the pump ready light is on. In the event that none of these tips help, then there may be a blown fuse.
  • If no adhesive is pumping out

    If your motor is running, but there's no adhesive being pumped out, then you'll need to check your adhesive levels and make sure it's melted. There's a chance that the nozzle could be clogged on the head however, if it's not then you'll need to check the inline head filters, the tank filters, the coupler between the motor and the pumped, and the pressure regulator.

Free Self Cleaning Probead Module
Promotion - Easy Sign Up
* Promotion cannot be used multiple times. Promotion can not be combined with other discounts. Valid for specific dates only.