Universal Systems SE (800) 848-5018
USA & International (561) 272-5442

Universal Systems SE Blog

Hot Melt Adhesive System: Electrical Troubleshooting Tips

Thursday, January 08, 2015

Troubleshooting Electrical Hot Melt Adhesive System

Hot melt adhesive systems are a great investment if you're looking to increase your production rate, and if you have the right equipment that works properly, then that's even better. However, in the event that something goes wrong with your hot melt glue equipment or your adhesive machinery, you're going to want to know how to troubleshoot the problem yourself. While your OEM manual that came with the machine should be able to help you solve the problems, you may not necessarily know what to look for, and that's where we come in.

In the event that your hot melt adhesive dispensing unit malfunctions in any way, it's highly advised that you seek someone who's qualified and familiar with this machinery - if you're not already. Now, with that being said, you want to make sure you follow all the safety instructions within the manual as well.

Troubleshooting Electrical Hot Melt Equipment Issues

  • If the tank is under / not heating

    In the event that your tank is under heating or if it's not heating at all, there are a few things that you could look into - the first being the system fault light and making sure there isn't a blown fuse. After that, you'll want to look into the resistance on the tank heater and the tank RTD, there's also a chance that you have a burned off or broken wire leading into the tank heater.

  • If the hose is under / not heating

    If your hose is either under heating or not heating at all, check the system fault light as well as a blown fuse. Checking the issues surrounding the hose is similar to checking if the tank is under heating. So, you'll want to check the resistance on the hose heater and the hose RTD. Also, make sure that none of the electrical collectors are unplugged.

  • If the head of the hose is under heating

    A majority of the issues surrounding electrical deal with a blown fuse or the system fault light, therefore you'll want to check that if the head of the hose is under heating or not heating up what so ever. You're also going to want to check for unplugged electrical connectors, wire connectors (look for backed out pins), and the control boards.

  • If the tank is overheating

    If your tank if overheating, there's a good chance one of the four following things is wrong: - The system fault light, the resistance on the tank's RTD, the control board, or the triac. If you've found that one of those four things is the issue, you should be able to find a solution in your OEM manual to get your hot melt adhesive unit is back up and running.

  • If the hose or hose head is overheating

    For both the hose and hose head, you're going to want to first check the system fault light as well as the resistance on the hose RTD and the head RTD. Another thing that could have a problem is the control board.


Free Self Cleaning Probead Module
Promotion - Easy Sign Up
* Promotion cannot be used multiple times. Promotion can not be combined with other discounts. Valid for specific dates only.